Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че приветства решението на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че приветства решението на
Коментари Харесай

Ердоган приветства съгласието на „Хамас“ за прекратяване на огъня и се надява, че Израел ще направи същото

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи нощес, че приветства решението на палестинската военната формация „ Хамас “ да одобри преустановяване на огъня в Газа, което по думите му е било взето в сходство с предложение на Анкара, и добави, че се надява Израел да направи същото, съобщи Ройтерс.

Турция осъди израелската атака в Газа, прикани за неотложно преустановяване на огъня, прекрати комерсиалните си връзки с Израел и разгласи решението си да се причисли към настояването на Южна Африка Израел да бъде съден за геноцид в Международния съд.

След среща на кабинета Ердоган прикани западните страни да засилят натиска върху израелските управляващи, с цел да одобряват преустановяване на огъня. Анкара неведнъж е подлагала на критика това, което дефинира като безусловна поддръжка за Израел от Запада и по-конкретно от Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

„ Приветстваме изказването на „ Хамас “, че одобряват преустановяване на огъня по наше предложение. Сега Израел би трябвало да направи същата стъпка “, сподели Ердоган нощес.

Малко по-късно турският президент написа в профила си в обществената мрежа „ Екс “, че е приказвал по телефона с ръководителя на „ Хамас “ Исмаил Хания, с цел да обсъдят решението на групировката за преустановяване на огъня и продължаващите старания за привършване на боевете в Газа.

„ По време на диалога показах, че новината за решението на „ Хамас “, в сходство с предлагането на Турция, е положителна. Подчертахме, че Израел би трябвало да направи крачка към трайно преустановяване на огъня “, написа Ердоган.

Миналия месец Ердоган се срещна в Истанбул с Хания и делегация на групировката „ Хамас “, която той дефинира като „ придвижване за избавление “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР